drm.hu
www.drm.hu
 

Varázsold el magad

Nehéz megtalálni a térképen, olyan aprócska. Aki mégis Mauritiust nézi ki uticélul, azt garantáltan elbűvöli a kis sziget, és megnyitja a lelkét.

Itt úgy érezheted magad, mintha egy lennél kevés kiválasztott közül. Néhány napig ízlelgetheted, hogy a világ sokkal békésebb, melegebb és színesebb hely, mint azt eddig gondoltad. Ahogy a tradíció találkozik a luxus kényelmével, múlt és jelen összeolvad. Mindehhez a díszletek: azúrkék víz, fehér homok. És bár ideutazni sajnos csöppet sem olcsó, mégis a környező szigetek közül – Maui, Martinique – itt a legbarátságosabbak az árak.

Főváros: Port Louis Vallás: hinduista 54%, római katolikus 26%, muszlim 13%, protestáns 4% Hivatalos nyelv: angol, a lakosság nagy része beszél angolul és kreolul és franciául Időeltérés: télen 3 órával több, nyáron 2 órával több, mint a közép-európai idő Időjárás: a levegő középhőmérséklete egész évben 24 és 29 fok közötti, a vízhőmérséklet 23-27 fok közötti. A nap napi 6-8 órát süt, a csapadékos időszak decembertől áprilisig tart és ilyenkor havi 4-7 napot esik az eső.

Békés egymás mellett élés

Aki csak partra lép a vulkanikus szigeten, annak megfordul a fejében, hogy akár maradna is… A történelem során sokan így is tettek, ezért a változatosság a sziget etnikai összetételére is jellemző: afrikaiak, európaiak, indiaiak, kínaiak leszármazottai élnek itt a legnagyobb békében. Egy azonban közös bennük – a nyitott, barátságos szívélyesség, a vendégszeretet. És ez nemcsak abból fakad, hogy számukra a legfontosabb bevételi forrás a turista. A mauriknak nem okoz nehézséget elfogadni más szokásokat, kultúrákat. Ennek megfelelően Mauritiuson számtalan nyelvvel találkozhatunk: franciával, angollal, kínaival, kreollal, hindivel, urduval és még négy további indiai nyelvjárással.

Nászút paradicsom

A kis sziget elsősorban a szörf szerelmeseit vonzza, no meg azokat, akik egymás szerelmesei. Nem véletlen, hogy az esküvő szervezés és bonyolítás itt fontos üzletág. Pár éve még csak a sztárokra vadászó paparazzi fotós cikkekből értesültünk a fehér homokban, mezítlábasan kötött nászokról. Manapság azonban egyre több magyar pár is ezt a térséget választja nemcsak nászútként, de esküvői helyszínnek is.

Szegény dodo és a többiek

Több mint 900 fajta növény él itt, ezeknek csaknem egyharmada kizárólag itt honos. Sajnos a helyi cukoripar, illetve a turizmus fejlődése miatt, az eredeti erdős területeknek mára csak 1 %-a maradt érintetlen. Aki az eredeti természeti gazdagságot szeretné látni az a Pamplemousses-ban található Ramgoolam botanikus kertben csodálhatja meg a vegetációt. Mára a mauri kormány újratelepítési programmal igyekszik enyhíteni a károkat.

Veszélyes állatoktól nem kell tartani a szigetre érkezőknek, a tapasztalat azt bizonyítja, nekik több a félnivalójuk, ha emberközelbe kerülnek. A Jégkorszak címő rajzfilmből ismert dodo madarak Mauritiuson voltak honosak. Ám sajnos nem sokkal 1598-as felfedezésük után, 1681-ben a faj kihalt, de még mindig gyakran azonosítják a szigetet ezzel a suta, repülni nem tudó nagy madárral.

Kihalt különlegesség a feketetollú papagáj és a nagytestű mauritiusi teknős is. Azért szerencsére így is szép számmal találni itt egzotikus állatokat fekete bulbultól a rózsaszín galambokon át, a visszhangos törpepapagájig. Mivel a cukoripar a tenger felszíne alá nem terjeszkedik, a víz alatti világ nagyjából érintetlen szépségű maradt. A hihetetlen szépségű korallok között, 14 különböző bálna- és delfinfaj él a környező óceánban, a part mentén pedig gyakran találkozni zöld teknősökkel.

A híres bélyeg

Az Indiai-óceánon fekvő trópusi sziget nevét a legtöbben egy híres bélyegről ismerik. 1847-ben Sir Williams kormányzó és Lady Gomm hatalmas bált rendezett Port Louis-ban. A meghívókra bélyegre volt szükség. Erre az alkalomra született meg és került a borítékokra a cinóber színű egy pennys és az indigókék színű két pennys papírka anélkül, hogy észrevették volna, hogy a sietségben a gravírozó a megszokott "post paid" helyett "post office" feliratot nyomott a bélyegekre. Így született meg a "Kék Mauritius", mely a hibás nyomtatás miatt lett a világ leghíresebb bélyege. Mauritius a világon a negyedik ország Anglia, Svájc és Brazília után, mely bélyeget nyomtatott. A szigetlakók szerint négy Kék Mauritius létezik, mások húszról tudnak. Valamikor ötszáz volt, de a többi eltűnt, megsemmisült vagy ismeretlen gyűjtemények mélyén lappang.


Forrás: kiskegyed.hu


Vissza az előző oldalra | Az oldal tetejére


Hirdetés

Factory
Az Ön által most látogatott oldal tartalmilag jelentősen továbbfejleszthető. Amennyiben
Önnek erre együttműködési javaslata van, kérjünk keressen meg bennünket ide kattintva!
 

Retro | Háztartási cikkek | Online marketing | Belföldi szállások | Coaching | Terápia | Fotózás| Itt | Orvosok | NLP tanfolyam| Nyomtatás

Csapatépítés | Nonprofit oldalak | Rent a car Sicily | Tenerife car hire | Stringbikes | Reptéri transzfer | Panel lakás felújítása | Autókölcsönzés